Bez dokumenata hiljadu Roma

03/01/2012 14:23


Podgorica - U Crnoj Gori oko 1.000 osoba romske i egipćanske zajednice nema lična dokumenta, a od tog broja polovina njih živi u Podgorici, kazao je potpredsjednik Nacionalnog savjeta Roma i Egipćana, Muhamed Uković.

- Ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava, koja su garantovana svakom ljudskom biću. Pripadnika romske i egipćanske populacije nema na tržištu rada i time ne mogu da ostvare pravo na bilo koji vid socijalne pomoći. To su ljudi koji se svakodnevno bore za egzistencijalni opstanak i uglavnom su prepušteni sami sebi. Oni su izgubili svaki smisao življenja. Ne znaju za radost. Nekada sam govorio da je njihov život na ivici ponora, ali danas je to još bolnije. Oni su duboko u ponoru, a niotkud ne pristiže ruka spasa i solidarnosti – rekao je agenciji Mina Uković.

Uković je upozorio da je procedura dobijanja ličnih dokumenata izuzetno složena i skupa.
- Neophodno je pribaviti mnogo dokumenata koja ukupnom iznosu koštaju oko 300 eura za svakog pojedinca. Tako da oni ovaj „luksuz'' ne mogu sebi priuštiti. Savjet trenutno realizuje projekat "Lična dokumenta – preduslov za inkluziju" kojim je obuhvaćeno oko 130 osoba. Projekat je u toku, a finansiralo ga je Ministarstvo za manjinska prava od novca koje Vlada izdvaja za realizaciju ciljeva Strategije za 2008 – 2012. godinu. Romi i Egipćani samostalno ne mogu da ostvare pravo na lična dokumenta.

Procedura je izuzetno složena, tako da oni ne dolaze u dodir sa nadležnim institucijama i svu proceduru oko pribavljanja neophodnih dokumenata iz Srbije rade osobe koje su određene za ovu vrstu poslova – objasnio je Uković.

Prema njegovim riječima problem predstavlja činjenica što mnogi moraju da čekaju kako bi bili obuhvaćeni nekim narednim projektom.
- U tom slučaju neophodna je pomoć međunarodnih institucija koje bi mogle da izdvoje određeni novac kako bi svi bili obuhvaćeni istovremeno jednim projektom. Nažalost, za sada to nije slučaj i ovaj se problem uglavnom rješava parcijalno – izjavio je Uković.

On je ocijenio da je položaj Roma i Egipćana u odnosu na prethodni period djelimično poboljšan, ali da je daleko od optimalnog.
- Prije svega zbog toga što su problemi Roma i Egipćana u Crnoj Gori izuzetno složeni i kompleksni. Nažalost, rješenje problema sa kojima se susreću ova dva naroda decenijama je prolongirano za neka bolja vremena, ali Evropska unija ima svoje standarde koje mora ispuniti svaka država koja želi da bude dio evropske porodice razvijenih zemalja – poručio je Uković.

On je pohvalio napore Vlade koja pokušava da utiče na poboljšanje položaja romske i egipćanske zajednice.
- Ali, više nego očigledno je da je neophodna pomoć međunarodnih fondova, kako bi se poboljšao socio-ekonomski položaj ove populacije u Crnoj Gori. Bez djelotvornog učešća u institucijama sistema i političke participacije Roma i Egipćana nema govora o integraciji. Ipak, vjerujem da vrijeme koji dolazi budi nadu u bolje sjutra – istakao je Uković.

Kadrova ima, ali posla nema

Uković je upozorio da je problem nezaposlenosti izražen kod romske i egipćanske zajednice, iako kadrovi postoje.
- Nekoliko nas je završilo četvoromjesečni kurs novinarstva, a samo je jedan zaposlen na određeno vrijeme. Nekoliko pripadnika romske i egipćanske zajednice je završilo državni ispit za rad u državnim organima, a samo je jedan zaposlen u sekretarijatu Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Očigledno ne postoji politička volja, ali i demokratski ambijent koji je uslov za vladavinu prava – smatra Uković.