Ministar Rumunije kriv za diskriminaciju Roma

03/01/2012 14:28

Jasna Bukilić 02/12/2010 11:21

Bukurešt - Rumunskog ministra inostranih poslova Teodora Bakonski državni Odbor za anti-diskriminaciju proglasio je krivim za diskriminaciju Roma, a sada grupa Hindusa i Jevreja traži njegovu ostavku.

Lider Hindusa Rajan Zed i Džonatan B. Freirš, rabin u američkim državama Nevada i Kalifornija, su saopštili da Bakonši nema moralnu osnovu da i dalje radi u Vladi nakon komentara koje je uputio na račun vodeće etničke manjine u Evropi. Zed i rabin Freirš zadovoljni su odlukom odbora, ali su kritikovali odluku da on ne bude novčano kažnjen ili upozoren, već samo "kažnjen" preporukom. Oni se pitaju kako ministar inostranih poslova može zastupati interese svoje zemlje u svijetu kada ima takav stav o najvećoj etničkoj manjini u zemlji.

Zed i Freirš će zatražiti pomoć EU ukoliko Bakonši sam ne podnese ostavku. Oni ne očekuju pomoć rumunskog lidera Trajana Baseskua, jer je i sam tokom nedavne posjete Sloveniji iznio niz rasističkih komentara o Romima, kriveći ih što žive kao lopovi i što neće da rade, stigmatizujući cijelu romsku zajednicu. To je očigledno, smatraju vjerski lideri, bio pokušaj da se demonizuje najugroženija etnička grupa u Evropi i ukorijeni negativna stereotipizacija, umjesto da se poradi na njihovoj integraciji.

Stejt Department je u svom "Godišnjem izvještaju o ljudskim pravima" o Rumuniji napisao sledeće: "Romi se suočavaju sa konstantnim siromaštvom i imaju slab pristup vladinim uslugama, imaju slabu mogućnost zapošljavanja. Veliki broj njih brzo napusti školovanje, imaju neadekvatnu zdravstvenu zaštitu i predmet su stalne diskriminacije".

Uslovi Roma u Evropi - najugroženije etničke grupe u Evropi – su slični onima u vrijeme aparthejda. Oni se stalno suočavaju sa odbacivanjem društva, rasizmom, neadekvatnim obrazovanjem, neprijateljstvom, nemogućnostima zapošljavanja, izvorima zaraze, neadekvatnim domovima, manjim životnim vijekom, životom na margini, diskriminacijom i drugim problemima, smatraju Zed i Freirš.

Romska zajednica u Rumuniji je najveća u Evropi i broji između 1.8 i 2.5 miliona, od čega 75 odsto živi u siromaštvu.

https://www.ceap-montenegro.com/readarticle.php?article_id=1631