Uković: Romi žive ispod ljudskog dostojanstva

03/01/2012 14:32

Podpredsjetnik  savjeta  Muhamed Uković -   O  raspodjeli sredstava Fonda za Manjine,  	Izdanje: 28-03-2011

 

Položaj romske zajednice u Crnoj Gori je težak, mnogi su na marginama svih društvenih dešavanja i žive ispod svakog ljudskog dostojanstva, ocijenio je potpredsjednik Nacionalnog Savjeta Roma i Egipćana u Crnoj Gori, Muhamed Uković.

On je kazao da mnogi Romi još nemaju lična dokumenta, koja su preduslov za ostvarivanje osnovih ljudskih prava.

»Mnogi Romi žive na margini svih društvenih dešavanja, bez ikakvih šansi da djelotvorno utiču na procese donošenja odluka, koje su od krucijalnog značaja za ovaj narod«, kazao je Uković agenciji MINA.

Međunarodni dan Roma obilježava se sjutra.

Nezaposlenost je, kaže Uković, izuzetno izražena kod romske zajednice, prosjek nezaposlenost je tri puta veći od crnogorskog prosjeka.

»Romi i dalje žive na smjetlištima, daleko od očiju javosti, često u naseljima gdje nema vode ni struje, gdje su uslovi za život ispod svakog ljudskog dostojanstva«, upozorio je on.

Uković smatra da država treba da pronađe mogućnost da proces dobijanja lične dokumentacije pojednostavi na najmanju moguću mjeru. »Ovaj proces je skup i dugotrajan«.

»Naša je želja da se u rješavanju ovog problema aktivno uključe državne insitucije, i da oni preuzmu sve aktivnosti u vezi ovog problema. Neshvatljivo mi je da dugo godina ovaj posao rade nevladine organizacije ili Nacionalni savjet«, kazao je Uković.