Za Rome umjesto 10, Vlada dala tek 1,7 miliona eura

03/01/2012 14:34

U zahtjevu navodimo koliko nam treba, koliko smo planirali. Ove godine smo tražili oko milion i dvjesta hiljada, kazao Sabahudin Delić.

Nacionalni koordinator Dekade uključivanja Roma i pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić ocijenio je da ni godišnji budžet od 30 miliona eura ne bi pomogao da se do kraja razriješi pitanje inkluzije Roma i Egipćana u crnogorsko društvo.

Strategijom za poboljšanje romske i egipćanske populacije, koja se prepoznaje kao korektivni mehanizam Akcionog plana Dekade uključivanja Roma, predviđeno je da se na godišnjem nivou izdvaja 0,2 odsto ukupnog budžeta. Ovo znači da je za četiri godine trebalo da se izdvoji oko 10 miliona eura, a dato je samo 1,7 miliona.Samo ove godine Vlada je prema Strategiji trebalo da izdvoji oko 2 miliona eura, umjesto čega je Ministarstvo finansija opredijelilo 300.000 eura. Te pare rasporedila je Komisija za praćenje implementacije Strategije o poboljšanju standarda RAE populacije.

Višestruko umanjena suma u odnosu na planiranu, rezultat je programa Ministarstva finansija koje je, kako je saopšteno “Vijestima”, definisalo okvir u kojem se javna potrošnja može kretati u 2011. godini za sva ministarstva.

“U tom okviru su sve potrošačke jedinice imale mogućnost da planiraju svoje potrebe i, u skladu sa tim, sprovode svoje politike”, piše u odgovoru Ministarstva finansija.

NI 30 miliona ne bi bio dovoljno

Delić, kao najodgovornija osoba za rješavanje pitanja najugoženije manjine u Crnoj Gori, pojasnio je da je ove godine za projekte koji se tiču Roma i Egipćana od Ministarstva finansija tražio oko milion i dvjesta hiljada eura, ali da je “u skladu sa situacijom odobreno znatno manje”.

“U zahtjevu navodimo koliko nam treba, koliko smo planirali. Ove godine smo tražili oko milion i dvjesta hiljada. Međutim, problemi sa kojima se budžet suočava ne dozvoljavaju da Vlada više izdvoji novca nego što je izdvajala u proteklom periodu”, kazao je Delić.

On je pojasnio da kao nacionalni koordinator Dekade uključivanja Roma smatra da je opredijeljena suma nedovoljna, uz objašnjenje da se pare troše “na najbolji mogući način”.

“Ni 30 miliona u ovom momentu ne bi bilo dovoljno, ali mi pokušavamo da rješavamo probleme. Trudimo se da novac koji imamo na raspolaganju trošimo na najbolji mogući način”, kazao je Delić.

Ako nam pomažu, makar neka nas pitaju šta nam treba

Osim Veselja Beganaja, koji se nije javljao na više redakcijskih poziva, u radu Komisije od prošle godine učestvuje predstavnica Nacionalnog savjeta Roma i Egipćana Anita Zećiri, koja je kazala da je za najnovije smanjenje godišnjeg budžeta za integraciju Roma i Egipćana saznala preko sajta Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Ona je kazala da zbog toga nije mogla da uloži lični protest.

Ako je novac namijenjen zaista za poboljšanje položaja romske i egipćanske populacije, onda to znači da barem predstavnici te manjine moraju da budu pitani šta misle da je dobro za njihove sunarodnike “U vezi s tim se nijesu konsultovali ni sa kim, a trebalo je, bar sa predstavnicima Roma i Egipćana. A mi sami teško da možemo da se izborimo sa svim tolikim pomoćnicima ministara, i izaberemo projekte koji stvarno mogu pomoći našoj populaciji”, kazala je Zećiri.

Ona je objasnila da smatra da “ako je novac namijenjen zaista za poboljšanje položaja romske i egipćanske populacije, onda to znači da barem predstavnici te manjine moraju da budu pitani šta misle da je dobro za njihove sunarodnike”.

Predsjednik Komisije je ministar Dinoša, potpredsjednik Delić, dok je sekretar Fikret Ljuljanović.

Kao članovi su upisani: pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Osman Subašić, pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja Snežana Mijušković, pomoćnik ministra kulture, sporta i medija Željko Rutović, pomoćnik ministra prosvjete i nauke Vesna Vučurović, pomoćnik ministra zdravlja dr Rajko Strahinja, samostalni savjetnik u Zavodu za zbrinjavanje izbjeglica Ivanka Kojić, savjetnik u Ministarstvu za evropske integracije Maja Maraš, Zećiri i Beganaj.

Niko nije odgovoran što se dobija manje

Predsjednica Ženske RAE mreže “Prva” i članica Nacionalnog Decade Watch Tima za Crnu Goru Behija Ramović smatra da je zabrinjavajuće što niko u crnogorskoj Vladi ne osjeća odgovornost zbog činjenice da je suma koja se opredjeljuje iz budžeta, namijenjena za integraciju Roma i Egipćana, svake godine sve manja.

“Došli smo do kraja implementacije Strategije i niko se do civilnog društva nije sjetio da već četiri godine primjenu Strategije ne prati namijenjeni budžet. Naime, od 2008. zaključno sa ovom godinom za Strategiju je trebalo biti izdvojeno blizu 10 miliona eura, a izdvojeno je ili će biti zaključno sa ovom godinom svega 1,7 miliona eura”, kazala je Ramović.

Zabrinjavajuće je, po njenim tvrdnjama, i što se predstavnik NVO sektora u Komisiji za praćenje implementacije Strategije, koji je i sam pripadnik romske populacije, nije pobunio zbog značajnog umanjenja prvobitno planirane sume.

“Nacionalni savjet Roma i Egipćana i naše NVO tražile su od premijera dr Igora Lukšića i ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinoše da se hitno formira radna grupa koja će izvršiti reviziju Strategije, kako bi na kraju godine Vlada usvojila inovirani i jasniji dokument koji neće biti na štetu romske i egipćanske populacije, niti na štetu postavljenih Vladinih ciljeva”, kazala je Ramović.