Crnogorska Vlada o romskim izbeglicama sa Kosova

03/01/2012 14:30

Za romske izbeglice sa Kosova u Crnoj Gori, koje su živele u kampu na periferiji Podgorice 11 godina, konačno dolaze bolji dani jer će crnogorska vlada, na insistiranje Brisela, raseliti kamp, a njima dati trajni boravak u zemlji, ako žele.

Crnogorska-Vlada-o-romskim-izbeglicama-sa-Kosova
Vlada Crne Gore je konačno odlučila da pristupi rešavanju tog problema, ali tek posle zahteva Evropske unije u kojem se navodi da zvanična Podgorica „mora da sprovede propise i politiku zaštite od diskriminacije i garantuje pravni status raseljenika, posebno Roma, Aškalija i Egipćana“, preneo je nemački državni radio "Dojče vele".

Kako su kazali u Briselu, to uključuje i sprovodjenje održive strategije za zatvaranje tog krajnje neuslovnog kampa na periferiji Podgorice.

Oko 1.500 ljudi iz tog naselja sada ima pravo da slobodno bira: da li će se vratiti na Kosovo, otići u neku treću zemlju, ako ih ona prihvati, ili će ostati u Crnoj Gori, u kojoj do kraja ove godine mogu dobiti status stranca sa stalnim nastanjenjem.

Većina žitelja kampa na Koniku želi da ostane u Crnoj Gori. Do sada se za povratak na Kosovo prijavilo tek 10 odsto njih.

EU je već opredelila 1,5 miliona evra za rešavanje njihovog smeštaja, a na pomoć su se obavezale i crnogorska vlada i opština Podgorica.

U Nacionalnom savetu Roma, Aškalija i Egipćana strahuju od getoizacije i ističu da ne bi bilo dobro da se napravi zgrada ili škola samo za raseljene.

Potpredsednik te organizacije Muhamed Uković izjavio je za "Dojče vele" da je dobro što se konačno pristupilo rešavanju tog godinama zapuštenog pitanja.

„Izgubljeni životi u poslednjih nekoliko godina su najbolja potvrda da je nemoguće živeti u takvim okolnostima. Oni koji prate ovaj problem znaju da je u nekoliko požara koji su izbili u poslednje dve godine u tom kampu nekoliko dece izgubilo svoje živote“, istakao je Uković.

Kako je predvidjeno dokumentima crnogorske vlade, kamp na Koniku biće zatvoren do kraja naredne godine.


(Tanjug)