EU se fokusira na integraciju Roma

12/12/2010 14:13



Brisel - Evropski komesar za socijalnu politiku Lazlo Andor zatražio je odvlasti EU da riješe problem društvene isključenosti Roma.


On je to saopštio na javnom saslušanju o tekstu Strategije za integraciju Roma, koju su organizovali odbori za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta. "Problemi Roma su kompleksni i povezani, ali to nije razlog da odustanemo od njihovog rešavanja", kazao je Andor, te dodao: "Pomoći našoj najisključenijoj i naj-neprivilegovanijoj grupi bi trebao biti naš prioritet".

Komesar tvrdi da je njihova integracija u evropsko društvo "odgovornost EU i njenih članica". "Njihova uspješna društvena i ekonomska integracija zahtijeva našu punu posvećenost, a ona je zasnovana na saradnji evropskih institucija, članica unije i međunarodnih organizacija", kazao je on.

Očekuje se da će Evropska komisija na proljeće objaviti tekst strategije za integraciju Roma u EU. Poslanica Evropske narodne partije (EPP) Livia Jaruka je tokom saslušanja ponudila par predloga, te poručila kolegama poslanicima da je neophodno usvojiti akcioni plan ukoliko se problem želi što efikasnije riješiti.

Jaruka je istakla da strategija mora biti zasnovana na ekonomskim, prije nego etničkim osnovama, te zatražila kreiranje "evropske krizne mape" – koja će u obzir uzeti i regionalnu prirodu društvene isključenosti. Poslanik ALDE grupe i promoter strategije u Odboru za kulturu Hanu Takula smatra da je obrazovanje "jedna od krucijalnih načina za integraciju". "Obrazovanje utiče na budućnost ljudi. Članice unije moraju postaviti visoke obrazovne standarde i garantovati veće učešće Roma uprkos njihovom siromaštvu, ignorisanju značaja obrazovanja i – najgore – diskriminaciji i sagregaciji. Integracija je dvosmjerna ulica", kazao je on.
Promoter strategije u ranije navedenim odborima i ES Renat Veber nije želio strategiju za Rome jer je smatrao da EU nije kompetntna da riješi njihove probleme. Ipak, odluka italijanskih i francuskih vlasti da deportuju Rome navela je EU "da ozbiljnije pristupi rešavanju problema".
Ovo saslušanje organizovano je uoči glasanja EP o predlogu srednje-ročnog programa za integraciju Roma EK.