Traže zagrantovani mandat

03/01/2012 00:00

Podgorica – Nacionalni Savjet Roma i Egipćana ocijenio je da je zagarantovani mandat u parlamentu optimalno rješenje za romsku i egipćansku zajednicu.

Savjet se nada se da će zakonodavna vlast shvatiti da je paradoksalno da zajednica, koja ima Nacionalni savjet, nema svoje autentične predstavnike u crnogorskom parlamentu.

Savjet je, kako su saopštili, itekako zainteresovan za krajnji ishod izbornog zakona.

"Još nijesmo izgubili nadu, jer se ipak nadamo da će zakonodavna vlast shvatiti da je paradoksalno da neko kome je država dala mogućnost da formira Nacionalni savjet, a nije osigurala pravni osnov da ta zajednica ima svoje autentične predstavnike u crnogorskom parlamentu", kaže se u saopštenju Savjeta.

Oni smatraju da nema potrebe šire elaborirati njihovu privrženost i lojalnost državi Crnoj Gori.

»Oduvijek smo bili i ostali kao narod, koji zna da cjeni i respektuje svoju državu Crnu Goru i njene simbole, ali i sve njene institucije«, navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da je prirodno da predstavnici romske i egipćanske zajednice žele da definišu svoj status u crnogorskom društvu.

Oni smatraju i da u zemlji treba da ima mjesta za sve, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, kao i da su se stekli svi demokratski preduslovi da se u crnogorskom parlamentu čuje glas romske i egipćanske zajednice.

»Osim ako neko želi da uguši našu kritičku misao, naše sugestije i naše primjedbe, ali onda ne možemo govoriti o demokratskim standardima«, saopštili su iz Savjeta.

Oni navode da nema govora o njihovoj integraciji, ako ih nema u institucijama sistema Crne Gore.

»Naša je “krivica” i jedini grijeh bio u tome, što smo oduvijek bili sirotinja i nikada nijesmo imali mogućnosti da pohađamo visokoškolske ustanove, nažalost mi nijesmo imali tu vrstu privilegije«, naveli su iz Savjeta, dodajući da danas, kada imaju obrazovani kadar, još ne postoji politička volja da Romi i Egipćani govore u svoje ime.

»Mi ćemo se svojim aktivnostima zalagati za građansku Crnu Goru, onako kako je i ustavom definisana, ali od njenih institucija očekujemo da nas prihvate i tretiraju kao i ostale građane Crne Gore«, poručili su iz Savjeta.

Romi i Egipćani, kako se dodaje, žele aktivno da učestvuju u razvoju crnogorskog društva kao demokratsko i građansko.

U Crnoj Gori, prema njihovim podacima, živi 20 hiljada Roma i Egipćana.

»Naši prioriteti su svima jasni – integracija romske i egipćanske zajednice u crnogorsko društvo u svim segmentima društvenog djelovanja. Zato s pravom očekujemo političku participaciju u crnogorskom parlamentu, jer je to preduslov za naše djelotvorno učešće u institucijama sistema«, kaže se u saopštenju.