Vijeće starih: miri zavađene ili njeguje patrijarhat?

22/12/2011 00:00
"Bilo je to na staroj Velikoj pijaci, ispod nadvožnjaka đe se prodavala roba. Njih dvojica, Šalja i Boneštaj, potukli su se oko mjesta za prodaju. Jedan je bio povrijeđen. Vijeće starih, njih pet i ja, uputili smo se do njih, da pokušamo da ih pomirimo", prisjeća se Isen Gaši, vodeći u Vijeću starih na Koniku.

 

 

Njihova svađa, koja je zahvaljujući porodičnom poznanstvu završila pomirenjem, samo je jedan od slučajeva kada je Vijeće starih odreagovalo u romskoj zajednici.

 

Predsjednik_Isen_Gas
Isen Gaši
U slučaju ubistva, svađe među sunarodnicima, tragičnih slučajeva u kojima učestvuju pripadnici romske populacije, neslaganja među bračnim partnerima, šest uglednih i od zajednice poštovanih ljudi kao mirovno vijeće, pokušavaju da podstaknu na razgovor, pomirenje i na pregovore kako bi se neprijatne situacije između pojedinaca ili porodica riješile.

 

Gaši, inače predsjednik Nacionalnog savjeta Roma i Egipćana, kaže da je nekada, prije 20 ili 30 godina bilo mnogo više problema, a samim tim i više posla za Vijeće starih. "Znali su da me probude u 2-3 sata ponoći da riješavam situaciju. Danas su se stvari promjenile. Romska djeca idu u školu, druže se i uče, pa su se i običaji promjenili."

Upoređujući nekadašnji odnos prema ženi sa današnjim, kaže da u patrijarhalnom društvu, kada dođu gosti žena bi na vratima pružila kafu i posluženje i povukla se. Spremila bi ručak, postavila sto i ne bi sjedjela sa ostalim članovima porodice. Danas ne samo da su Romkinje drugačije tretirane već se i drugačije oblače. Mini suknje su zamjenile dimije, a odlazak u školu, cijelodnevni boravak u kući, dodaje Gaši.

Ipak, Egipćanka Fana Delija kaže da Vijeće starih „podgrijava" stare običaje i da u spornim situacijama „staje" na strani muškarca.

Njihova uloga bi, kaže ona, trebala biti da mijenja običaje i da utiče na promjenu svijesti ljudi, a ne da njeguje patrijarhat.

 

fana_delija
Fana Delija

 

"Vijeće starih nije svemoćno niti može djelovati u svim problematičnim situacijama. Oni mogu iz najbolje namjere i iz straha da sukob ne dobije veće razmjere, pozvati aktere na pomirenje ili na primirje, ali ponekad to nije dovoljno već se situacije riješavaju u policiji ili pred sudom", objašnjava presjedavajući Vijećem.

Svaka romska zajednica ima svoje Vijeće, u Beranama, u Nikšiću i Herceg Novom. I pored „domaćeg" Vijeća, prisjeća se Gaši, djelovao je u Herceg Novom ili na sjeveru zemlje jer je neka strana u sukobu strahovala da bi mogli biti pristrasni, pa su tražili „zamjenu" iz Podgorice.

"Prilikom riješavanja situacija, dešava se da te porodica primi i lijepo dočeka u kući, ali da ne prihvati tvoj pokušaj da im pomogneš da se pomire ili da razgovaraju. Jedino što možeš i trebaš da uradiš, kao iskusniji i trezveniji, je da prećutiš kad te vrijeđaju, da razumiješ da su oni ljuti i da ih smiriš", kaže Gaši opisujući rad Vijeća starih.

Običaji kod Roma, ne razlikuju se previše u odnosu na običaje drugih naroda. „Vijeće starih" u sličnom obliku postoji i kod ostalih naroda, ali pod drugim imenom, saglasni su sagovornici.